CONCURS „PATRIMONIUL CULTURAL BUZOIAN PRIN OCHII COPIILOR”

Cu ocazia Zilei Europei, Centrul de Informare Europe Direct Buzău a organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău concursul de filme de scurt metraj cu tema  „Patrimoniul Cultural buzoian prin ochii copiilor”.

Concursul s-a desfășurat în data de 8 mai 2018 la sediul Centrului de Informare Europe Direct Buzău.

Patrimoniul cultural are o valoare universală pentru noi ca indivizi și pentru comunitățile și societățile noastre. Este important să îl păstrăm și să îl transmitem generațiilor următoare. Putem să ne gândim la el ca la ceva static sau aparținând trecutului, însă în realitate evoluează prin modul în care ne raportăm la el, prin implicarea noastră. Mai mult decât atât, patrimoniul nostru cultural joacă un rol important în construirea viitorului Europei. Acesta este unul din motivele pentru care ne dorim ca pe parcursul acestui An european să stârnim în mod special interesul tinerilor.

Condițiile de participare la concurs și termenul de predare al filmelor au fost transmise către școlile și liceele buzoiene.

Au participat 17 echipe de elevi din școli și licee buzoiene care au realizat filme de scurt metraj cu durata de 3 minute și respectând tema impusă: modul în care tinerii înțeleg valoarea Patrimoniului cultural local.

Juriul format din Anca Harabagiu – inspector proiecte europene și minorități, Călin Bostan – director cotidianul Opinia  și Marius Parfene – consilier documentare Centrul de Informare Europe Direct Buzău a stabilit câștigătorii concursului.

Premiul I a fost obținut de echipa Colegiului “Mihai Eminescu“ ( Cristina Stanciu, Anca Voineagu, Ștefan Theodor Anastasiu, Răzvan Ioniță, Ioana Stîngă) cu filmul    “Tribunalul Buzău – patrimoniu impunător“, Premiul II i-a revenit echipei Colegiului Economic ( Diana Dumitru, Cosmin Bercaru, Alin Crivăț, Alexandru Neacșu, Denisa Calen, Nicolae Badea) cu filmul “Parcul Marghiloman“ și Premiul III a fost obținul de o altă echipă a Colegiului “Mihai Eminescu“ ( Iulia Bădescu, Bianca Belet, Daniela Velcu) cu filmul “ Atitudinea tinerilor față de patrimoniul cultural“.

Au mai fost acordate două mențiuni pentru filmul “Conacul Alexandru Marghiloman – Clădire de patrimoniu“ realizat de echipa Colegiului “Mihai Eminescu“ formată din Cristina Suliman, Cristian Bundă, Mara Grigoriu, Ioana Alexandru și Tiberiu Popp, și pentru filmul “Patrimoniul Cultural prin ochii tinerilor“ realizat de echipa formată din Maria Caloian, Bianca Drăgulinescu, Andra Gheorghe, Rober Oporan și Elena Plătică de la Colegiul “Mihai Eminescu“.

Premianții au primit cadouri din partea Centrului de Informare Europe Direct Buzău constând în materiale informative despre Uniunea Europeană, rucsaci, seturi de pixuri și memory stickuri.

În concurs au mai fost înscrise filme realizate de elevi  de la Școala nr. 7, Școala Măgura și Liceul Costin Nenițescu.

SĂ CUNOAȘTEM EUROPA!
Concurs Gustave Eiffel ediţia a VI-a