Inițiativa cetățenească europeană: Comisia înregistrează inițiativa „#NewRightsNow”

Comisia Europeană a decis, în data de 26 martie, să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „#NewRightsNow – Consolidarea drepturilor lucrătorilor «uberizați»”.

Organizatorii solicită Comisiei să „instituie obligația ca platformele digitale să plătească un venit minim garantat persoanelor care desfășoară activități independente și care lucrează în mod regulat pentru ele” și susțin că o astfel de măsură „ar proteja și ar stabiliza veniturile acestora și […] ar combate în mod specific nesiguranța locului de muncă ce îi afectează pe lucrătorii «uberizați»”.

Tratatele prevăd că UE poate adopta măsuri juridice pentru a facilita accesul europenilor la activitățile independente și exercitarea acestora. Prin urmare, Comisia a considerat inițiativa admisibilă din punct de vedere juridic și a decis să o înregistreze. În stadiul actual al procedurii, Comisia nu a analizat fondul inițiativei, ci doar admisibilitatea sa juridică.

Înregistrarea inițiativei va avea loc la 1 aprilie 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de susținere de către organizatori, care va dura un an. Dacă inițiativa va strânge într-un an un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia o va analiza și în termen de trei luni va lua o decizie: fie va da curs solicitării, fie o va respinge, în ambele cazuri trebuind să își motiveze decizia.

Comisia Europeană alocă României aproape 18 milioane EUR prin programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli
Comisia Europeană recomandă o abordare comună la nivelul UE în privința securității rețelelor 5G