Piața unică digitală: aproape jumătate dintre călători s-au bucurat de abonamentele lor online

Pe 1 aprilie,  se împlinește un an de când cetățenii europeni pot folosi abonamente la servicii pentru streaming de filme, muzică, evenimente sportive, jocuri și cărți electronice atunci când călătoresc în UE, mulțumită regulamentului privind portabilitatea serviciilor de conținut online. Conform unui nou studiu de tip Eurobarometru:

  • 49% dintre cei care au călătorit în UE au folosit abonamentele de streaming online în timpul călătoriilor.
  • 52% dintre europeni știu că pot accesa abonamentele plătite pentru conținut online cât timp vizitează un alt stat membru.
  • 55% dintre respondenți, care au plătit pentru conținut online, consideră rezonabil raportul calitate-preț.
În data de 7 februarie, negociatorii Parlamentului European, statelor membre și Comisiei Europene au ajuns la un acord privind modernizarea normelor UE despre drepturile de autorCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent•••, propusă de Comisie în cadrul Strategiei privind piața unică digitalăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent•••. Datorită ei,  cetățenii europeni vor putea în curând să profite pe deplin de abonamentele lor la servicii online pentru filme, evenimente sportive, cărți electronice, jocuri video sau muzică atunci când călătoresc în întreaga UE.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piața unică digitală, a salutat evenimentul: „Acordul va aduce beneficii concrete pentru cetățenii europeni. Am făcut un nou pas important pe calea eliminării barierelor de pe piața unică digitală. Le mulțumesc călduros raportorului Parlamentului European, dl Jean-Marie Cavada, președinției malteze a Consiliului UE și tuturor celor datorită cărora s-a ajuns la acest compromis. Acum este necesar să convenim asupra unui acord și în privința celorlalte propuneri de modernizare a normelor UE în domeniul drepturilor de autor și să asigurăm un acces mai larg la conținutul creativ, la nivel transfrontalier. Contez pe sprijinul Parlamentului European și al statelor membre în această privință.”

După intrarea în vigoare a noului regulament, consumatorii care călătoresc în UE vor avea acces la serviciile de conținut online ca și cum ar fi acasă.

Prestatorii de servicii de conținut online, cum ar fi Netflix, MyTF1 sau Spotify, vor verifica în ce țară își are reședința abonatul, consultând detaliile de facturare, eventualul contract de internet sau adresa IP. Toți furnizorii care oferă servicii de conținut online plătite vor trebui să respecte noile reguli. Și furnizorii care oferă servicii gratuite (de exemplu, serviciile online furnizate de canalele publice de radio și de televiziune) vor putea decide să le ofere abonaților conținut portabil.

Comisia adoptă un program de investiții de 4 miliarde EUR pentru proiecte de infrastructură în 10 state membre
Comisia Europeană alocă României aproape 18 milioane EUR prin programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli