Prezentarea platformei SCIENTIX – The Community for science education in Europe

În data de 12.04.2017  la sediul Centrului ED Buzău  a avut loc o prezentare a  platformei SCIENTIX. Prezentarea a fost făcută  de către doamna profesor Carmen Sin de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman-ambasador SCIENTIX.

La eveniment au participat elevi de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman și de la Liceul Tehnologic ”Costin Nenițescu”, cadre didactice de la ambele licee și doamna inspector școlar Carmen Harabagiu. Cu această ocazie reprezentanții Centrului ED au făcut o prezentare  Corpul European de Solidaritate  urmată de  întrebări și răspunsuri.

SCIENTIX a fost  înființat la inițiativa Comisiei europene în anul  2010 și  este coordonat de European Schoolnet – un consorțiu de 30 ministere ale educației. Promovează și susține colaborarea paneuropeană între: profesori, cercetători în domeniul educației, factori de decizie și alte categorii de profesioniști din sfera STEM ( S – Știință,T – Tehnologie, E – Inginerie, M – Matematică).

Obiectivul platformei SCIENTIX este de a deveni un spațiu de comunicare între actorii educaţionali în domeniul STEM pe care îi invită să se alăture inițiativei. În prezent platforma cuprinde Punctele Naţionale de Contact din peste 30 de ţări, ambasadorii pentru ştiinţe, precum şi peste 200 de proiecte educaţionale finanţate din bani publici ce oferă acces la expertiza şi resursele dezvoltate.

SCIENTIX oferă: Surse pentru lecții, Formare – Ateliere și cursuri naționale și europene, Implicare în proiecte STEM, Discuții și interacțiune.

STEM include: inginerie aerospațială, astrofizică, astronomie, biochimie, biomecanică, inginerie chimică, chimie, inginerie civilă, informatică, biologie matematică, nanotehnologie, neurobiologie, fizică nucleară, fizica, și robotică, psihologie printre multe, multe altele.  După cum reiese din multitudinea de discipline, este clar că domeniile STEM afectează practic fiecare componentă a vieții noastre de zi cu zi.

Educația STEM la vârste fragede se realizează, cel mai eficient, prin învățare integrată, cum de altfel se face și în România.

Proiecte:

  • Experimentul lui Eratostene.
  • Go-Lab – învățare prin descoperire bazată pe accesul online la laboratoare științifice din întreaga lume;
  • IMAGINARY – platformă dedicată matematicii deschise şi interactive .
  • LE-MATH – învățarea matematicii grație noilor factori de comunicare.
9 Mai Ziua Europei la Liceul Tehnologic Henri Coandă Buzău
„BUSINESS PLAN” – faza regională Buzău