Reforma drepturilor de autor: ce beneficii aduce această Directivă pentru cetățeni

În data de 26 martie, Parlamentul European a votat în favoarea noii Directive privind drepturile de autor, menită să aducă beneficii concrete cetățenilor, tuturor sectoarelor creative, presei, cercetătorilor, celor care lucrează în domeniul educației și instituțiilor de patrimoniu cultural.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, și comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului printr-o declarație comună:

„Salutăm aprobarea de către Parlamentul European a Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală. Această directivă protejează creativitatea în era digitală, asigură un acces mai larg la conținut pentru cetățenii UE, precum și noi garanții privind protejarea deplină a libertății lor de exprimare în mediul online. Noile norme vor consolida industriile noastre creative, care reprezintă 11,65 milioane de locuri de muncă, 6,8 % din PIB și aduce venituri în valoare de 915 000 de milioane EUR pe an.

Votul de astăzi asigură echilibrul corect între interesele tuturor actorilor – utilizatori, creatori, autori, presă – și instituie, în același timp obligații proporționale pe platformele online.

Directiva privind drepturile de autor protejează libertatea de exprimare, o valoare fundamentală a Uniunii Europene, și stabilește garanții solide pentru utilizatori, subliniind faptul că utilizarea operelor existente în scopul citării, criticii, recenziei, caricaturii și al parodiei este permisă în mod explicit în întreaga Europă. Acest lucru înseamnă că memele și alte creații parodice asemănătoare pot fi utilizate în mod liber. De asemenea, interesele utilizatorilor sunt protejate prin intermediul unor mecanisme eficace care le permit să conteste rapid orice eliminare nejustificată a conținutului lor de către platforme.

În același timp, directiva va îmbunătăți poziția creatorilor în negocierile lor cu marile platforme care obțin beneficii importante din conținutul produs de aceștia. Va fi mai ușor pentru scriitori, ziariști, cântăreți, muzicieni și actori să negocieze contracte mai avantajoase cu editorii sau producătorii lor. Noile norme vor permite, de asemenea, organizațiilor de cercetare, universităților, școlilor, bibliotecilor și muzeelor să utilizeze mai mult conținutul disponibil online. Directiva ține seama de noile tehnologii pentru a asigura faptul că cercetătorii pot utiliza opțiunile de extragere de text și date la întregul lor potențial.

Mulțumim tuturor părților implicate, îndeosebi deputaților din Parlamentul European și statelor membre, pentru eforturile lor de a face posibilă această reformă crucială pentru viitorul Europei.”

Comisia Europeană recomandă o abordare comună la nivelul UE în privința securității rețelelor 5G
Siguranța rutieră: Comisia salută acordul cu privire la noile norme ale UE care contribuie la salvarea de vieți omenești