Teatru forum – Cetăţenii buzoieni votează responsabil la Alegerile europarlamentare din anul 2019 și sunt preocupați de Viitorul Europei

În perioada 01-03 februarie 2019 la sediul Centrului de Informare  Europe Direct Buzău a avut loc seminarul de educație non formală “Teatru forum”. La seminar au participat elevi de la colegii și licee din municipiul Buzău care și-au exprimat dorința de a deveni voluntarii CIED Buzău. Trainer a fost Mândruța Andreescu  de la Asociația „Tineri pentru Europa de Mâine„ din Tîrgoviște.

Obiectivul general al acțiunii  “Teatru forum” îl reprezintă angrenarea grupului ţintă în dezbateri şi activităţi menite să evidenţieze importanţa dreptului de a vota la  Alegerile europarlamentare din 2019, cu scopul de a responsabiliza cetăţenii şi a-i determina să participe la alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European pentru următorii 5 ani.

Metoda nonformală folosită va fi Teatru forum. Caracteristicile metodelor de învățare în context nonformal sunt următoarele:

– au obiective de învăţare clare;

– dezvoltă toate tipurile de competenţe (cunoştinţe dar mai ales abilităţi şi atitudini);

– sunt active, creative și interactive;

– au caracter participativ şi experienţial;

– au caracter inovativ (nu fac parte din categoria “metode clasice”);
– au un grad de aplicabilitate mare.

Ce este Teatru forum?

Așa cum spune și numele, este o formă de teatru ce dă posibilitatea la interacţiune și dezbatere, însă teatrul-forum este un instrument de intervenţie socială. La prima vedere, Teatru Forum ar părea o formă de teatru, însă atributul distinct de „forum” creează o nouă modalitate de expresie și de interacţiune cu publicul. Piesa de teatru se petrece astfel încât un grup de oameni schimbă idei şi opinii, caută împreună soluţii sau modele de acţiune potrivite cu situaţia în care sunt implicate.

Cum a apărut teatru forum?

 Teatrul forum s-a născut în 1973 în Peru. El se opreşte asupra momentelor cu care oamenii se întâlnesc zilnic şi cărora nu le dau atenţie din obişnuinţă. Spre deosebire de viaţă însă, teatrul dă posibilitatea celor care participă la el să observe finalul din afară, să urmărească, la fel ca martorul ascuns după perdea, situaţia tragică şi să înţeleagă unde pot duce ignoranţa, nepăsarea, etichetarea sau discriminarea.

Afișul campaniei va cuprinde și mesajul This time I’m voting!  sau EU și UE – Viitorul Europei!

Mesajul general  pe care dorim să-l transmitem participanţilor la întâlniri este Noi te informăm, decizia îți aparține!

 

Comunicat de presă
Concurs jurnalistic „Alegerile europarlamentare 2019” și „Viitorul Europei”