Teatru Forum despre Viitorul Europei – Colegiul Economic Buzău

Centrul de Informare Europe Direct Buzău a organizat joi 21 noiembrie 2019, începând cu orele 12:00 o nouă reprezentație a echipei de Teatru Forum a Centrului la Colegiul Economic Buzău.
Activitatea desfăşurată face parte din Planul anual de comunicare 2019 al CIED, iar obiectivul general al activității a fost angrenarea grupului ţintă în dezbateri şi activităţi privind viitorul Uniunii Europene.
Reprezentația a fost susținută de voluntari (actori amatori) ai Centrului coordonați de membrii echipei de proiect iar subiectul abordat în piesă a fost traficul de persoane.
Piesa are în centrul atenției o tânără elevă în clasa a XII-a, care este nevoită să se maturizeze mult prea devreme, după ce ambii părinți mor iar ea este nevoită să-și îngrijească frații mai mici. Posibilitățile financiare modeste și incertitudinea o împing să-și încalce principiile și să se angajeze, la sugestia prietenei sale, într-un club. Unul dintre clienții fideli ai clubului este un traficant de persoane care, în cele din urmă, profitând de lipsa de reacție a celor din jurul tinerei (prietena, agentul de securitate de la poarta școlii, reprezentantul poliției), reușeste să o șantajeze și să o determine să accepte propunerea sa.
Publicul – reprezentat de elevii Colegiului Economic, dar și de către cadrele didactice – a avut posibilitatea de a participe în mod direct la această scenetă prin identificarea neregulilor/nedreptăților, pe care le-au putut ,,îndrepta” prin schimbarea personajelor.
Ideea a fost primită cu deschidere de către participanți, care s-au implicat activ în încercarea de a găsi cât mai multe soluții la problemele cu care s-au confruntat actorii amatori ai Centrului.
Piesa a fost pe placul tinerilor, care au conștientizat faptul că nu trebuie să renunțe la visurile lor și la drepturile pe care le dețin, indiferent de circumstanțele în care se află.
Cu această ocazie reprezentanții CIED Buzău le-au vorbit elevilor despre prioritățile noii legislaturi, despre noua conducere a Comisiei Europene, despre Corpul European de Solidaritate și despre cum poate contribui activ fiecare dintre noi la Viitorul Europei.
Mesajul pe care l-am transmis participanţilor la reprezentație a fost că metoda nonformală a teatrului forum poate contribui la soluționarea unor probleme care afectează viitorul Uniunii Europene.

Ziua României -1 Decembrie la Centrul de Informare Europe Direct Buzău
TRAINING PENTRU JURNALIȘTI "EUROPA VIITORULUI"