Teatru Forum despre Viitorul Europei – Colegiul Național B.P. Hasdeu

Centrul de Informare Europe Direct Buzău a organizat miercuri 18 decembrie 2019, începând cu orele 13:30 ultima reprezentație a echipei de Teatru Forum a Centrului la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău.
Activitatea desfăşurată face parte din Planul anual de comunicare 2019 al CIED, iar
obiectivul general al activității a fost angrenarea grupului ţintă în dezbateri şi activităţi privind viitorul Uniunii Europene.
Reprezentația a fost susținută de voluntari (actori amatori) ai Centrului coordonați de membrii echipei de proiect iar subiectul abordat în piesă a fost traficul de persoane.
Piesa are în centrul atenției o tânără elevă în clasa a XII-a, care este nevoită să se maturizeze mult prea devreme, după ce ambii părinți mor iar ea trebuie să-și îngrijească frații mai mici. Posibilitățile financiare modeste și incertitudinea o împing să-și încalce principiile și să se angajeze, la sugestia prietenei sale, într-un club. Unul dintre clienții fideli ai clubului este un traficant de persoane care, în cele din urmă, profitând de lipsa de reacție a celor din jurul tinerei (prietena, agentul de securitate de la poarta școlii unde ea învață, reprezentantul poliției), reușeste să o șantajeze și să o determine să accepte propunerea sa.
Publicul – reprezentat de elevii Colegiului Național B.P. Hașdeu Buzău, dar și de către cadrele didactice – a avut posibilitatea de a participa în mod direct la această scenetă prin identificarea neregulilor/nedreptăților, pe care le-au putut ,,îndrepta” prin schimbarea personajelor.
Ideea a fost primită cu deschidere de către participanții care s-au implicat activ în încercarea de a găsi cât mai multe soluții la problemele cu care s-au confruntat protagoniștii piesei.
Piesa a fost pe placul tinerilor, care au conștientizat faptul că nu trebuie să renunțe la visurile lor și la drepturile pe care le dețin, indiferent de circumstanțele în care se află.
Cu această ocazie reprezentanții CIED Buzău le-au vorbit elevilor despre prioritățile noii legislaturi, despre noua conducere a Comisiei Europene, despre Corpul European de Solidaritate și despre cum poate contribui activ fiecare dintre noi la Viitorul Europei.
Mesajul pe care l-am transmis participanţilor la reprezentație a fost că metoda nonformală a teatrului forum poate contribui la soluționarea unor probleme care afectează viitorul Uniunii Europene.

Întâlnire cu partenerii centrului și presa
Gala Visurilor Meseriașe