Uniunea vamală: mărfuri contrafăcute şi potenţial periculoase în valoare de aproape 740 de milioane EUR au fost oprite în vama UE în 2018

Noile cifre publicate astăzi de Comisia Europeană arată că numărul de interceptări de mărfuri contrafăcute importate în UE a crescut în 2018 din cauza creşterii semnificative a numărului de colete mici expediate prin poştă sau prin serviciile de curierat expres. Cifrele referitoare la transporturile confiscate au crescut de la 57 433 în 2017 la 69 354 în 2018, deşi numărul total de articole reţinute a scăzut în comparaţie cu anii precedenţi. În 2018, au fost reţinute aproape 27 de milioane de articole care încălcau drepturile de proprietate intelectuală (DPI), având o valoare de piaţă de aproximativ 740 de milioane EUR.

Pierre Moscovicicomisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat: „ Lucrătorii vamali de pe întreg teritoriul UE au înregistrat un succes remarcabil în urmărirea si confiscarea mărfurilor contrafăcute, care sunt adesea periculoase pentru consumatori. Misiunea lor a devenit si mai dificilă din cauza cresterii numărului de colete mici care pătrund în UE prin intermediul vânzărilor online. Printre priorităţi se numără, de asemenea, protejarea integrităţii pieţei noastre unice si a uniunii noastre vamale, precum si asigurarea eficace a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul lanţului de aprovizionare internaţional. Trebuie să continuăm intensificarea eforturilor de combatere a contrafacerii si a pirateriei.”

Principalele categorii de articole reţinute au fost ţigările, care au reprezentat 15 % din volumul total al articolelor reţinute, urmate de jucării (14 %), de materiale de ambalare (9 %), de etichete, marcaje şi autocolante (9 %) şi de îmbrăcăminte (8 %). Produsele de uz zilnic personal la domiciliu, cum ar fi articolele de îngrijire a corpului, medicamentele, jucăriile şi aparatele electrocasnice, au reprezentat aproape 37 % din numărul total al articolelor reţinute.

China a rămas în continuare principala ţară de origine a mărfurilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Macedonia de Nord a fost principala ţară de provenienţă a băuturilor alcoolice contrafăcute, iar Turcia a constituit principala sursă a altor băuturi, a parfumurilor şi a produselor cosmetice. Autorităţile vamale din UE au constatat o creştere a numărului de ceasuri, telefoane mobile şi accesorii, cartuşe de imprimantă şi tonere, CD-uri/DVD-uri, etichete, marcaje şi autocolante contrafăcute provenite din Hong Kong, China. Echipamentele informatice au provenit, în principal, din India, ţigările, din Cambodgia, iar materialele de ambalare, din Bosnia şi Herţegovina.

Context

În ultimii 50 de ani, uniunea vamală a devenit o piatră de temelie a pieţei noastre unice, asigurând securitatea frontierelor UE şi protejând cetăţenii împotriva mărfurilor interzise şi periculoase, precum armele, drogurile şi produsele contrafăcute.

Comisia publică anual, începând cu anul 2000, raportul privind acţiunile întreprinse de autorităţile vamale pentru a asigura respectarea DPI, care se bazează pe datele transmise Comisiei de administraţiile vamale ale statelor membre.

Datele conţin informaţii preţioase care sprijină analiza încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală şi ajută alte instituţii, cum ar fi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală şi OCDE, să cartografieze datele economice şi cele mai frecvente rute utilizate de falsificatori.

În noiembrie 2017, Comisia a adoptat un pachet cuprinzător de măsuri menite să îmbunătăţească şi mai mult aplicarea şi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală şi să intensifice eforturile de combatere a contrafacerii şi a pirateriei. Acesta a fost urmat, în 2018, de un nou plan de acţiune vamală al UE de combatere a încălcării drepturilor de proprietate intelectuală pentru perioada 2018 – 2022, adoptat deja de Consiliu.

Un nou raport complementar este publicat astăzi de Observatorul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO): „Raportul privind asigurarea respectării DPI la nivelul UE: rezultatele obţinute la frontierele UE şi în statele membre în perioada 2013-2017“. Acest raport, care se bazează şi pe datele transmise de DG TAXUD, completează raportul privind tendinţele din ultimii ani în materie de reţineri la frontieră cu date privind reţinerile efectuate de autorităţile naţionale responsabile cu asigurarea aplicării legislaţiei pe piaţa internă.

Un studiu anterior a indicat, de asemenea, că pentru întreprinderile din UE, pierderile de vânzări directe cauzate de mărfurile contrafăcute se ridică la 56 de miliarde EUR pe an, ceea ce corespunde unei pierderi de aproximativ 468 000 de locuri de muncă. Dacă se ia în considerare şi efectul de domino asupra altor sectoare, pierderile totale de vânzări se ridică la 92 de miliarde EUR.

Pentru informaţii suplimentare

Raportul complet este disponibil aici.

Fişa informativă este disponibilă aici.

Raportul EUIPO privind asigurarea respectării DPI la nivelul UE: rezultatele obţinute la frontierele UE şi în statele membre în perioada 2013-2017″ este disponibil aici.

#EUBeachCleanUp: UE organizează un număr record de acţiuni de curăţenie
Planul de investiții pentru Europa: România a obținut finanțări în valoare totală de 720 milioane de euro