Brexit: pregătirile din sectoarele sănătății publice, siguranței alimentare și transporturilor pentru un posibil scenariu “fără acord”

În contextul unei ieșiri “fără acord” a Marii Britanii din Uniunea Europeană, vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen și comisarul european pentru transporturi Violeta Bulc au prezentat pe data de 4 aprilie, măsurile de contingență aferente propriilor portofolii.

Sănătate publică și siguranță alimentară

UE regretă, dar respectă decizia Regatului Unit de a părăsi UE. În timp ce Acordul de retragere negociat între UE și Regatul Unit rămâne cea mai favorabilă concluzie posibilă, UE este pregătită pentru un eventual scenariu “fără acord” în domeniul sănătății publice, în special în ceea ce privește produsele farmaceutice și dispozitivele medicale, precum și în domeniul siguranței alimentare.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 4 aprilie, la Bruxelles, Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, respectiv pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: “Sănătatea și siguranța alimentară sunt două domenii care au un efect considerabil asupra vieții cotidiene a cetățenilor, dar și asupra funcționării nenumăraților operatori și întreprinderi. Acesta este motivul pentru care Comisia și UE-27 au lucrat intens în ultimii doi ani pentru a face față provocării unui scenariu fără acord. Mesajul meu este simplu: UE și statele membre sunt pregătite pentru a aborda cele mai destabilizatoare schimbări. Siguranța medicamentelor va rămâne neschimbată, iar statele membre și Agenția Europeană pentru Medicamente monitorizează în permanență situația și mențin legătura cu industria pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor în UE. În ceea ce privește animalele de companie, li se va permite să călătorească, dar condițiile se vor schimba, deoarece trebuie să se efectueze noi controale la granița dintre UE și Marea Britanie”. 

Un domeniu abordat cu atenție de-a lungul pregătirii retragerii Regatului Unit din UE a fost cel al produselor farmaceutice. Agenția Europeană pentru Medicamente a publicat o serie de întrebări și răspunsuri, pregătite alături de Comisie și autoritățile farmaceutice ale statelor membre, cu privire la prevenirea deficitului de medicamente. Regulile pentru cetățenii și întreprinderile active în transportul animalelor vii și a produselor de origine animală sunt disponibile pe site-ul SANTE. Discursul complet al vicepreședintelui Katainen este disponibil online.

Persoane de contact pentru presă 

Transporturi

Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi, a prezentat astăzi, 4 aprilie, măsurile de contingență și pregătitoare ale UE în sectorul transporturilor. Aceste măsuri au fost convenite de statele membre și Parlamentul European în timp record și vizează limitarea celor mai semnificative perturbări cauzate de un eventual scenariu “fără acord”. Măsurile cu privire la transportul aerianrutierși feroviar permit continuarea unei legături de bază sigure între UE și Regatul Unit pentru o perioadă limitată de timp, dacă Regatul Unit menține un nivel adecvat de standarde de siguranță și acordă același tratament întreprinderilor și operatorilor din UE. Realinierea coridorului Marea Nordului – Marea Mediterană adaugă noi rețele maritime de legătură între Irlanda, Franța, Belgia și Țările de Jos și introduce o nouă prioritate de finanțare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei: adaptarea infrastructurii de transport în vederea securității și controlului frontierelor externe. În cele din urmă, revizuirea Regulamentului privind inspecția navelor și a organismelor de control vizează asigurarea certitudinii juridice și continuitatea activității în domeniul transportului maritim.

Persoane de contact pentru presă

Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, în vizită la București
Planul Juncker: Peste 170 milioane de euro pentru studenți și întreprinderi mici și mijlocii din România