Bugetul UE pentru 2021-2027: Comisia salută acordul preliminar privind InvestEU

Comisia Europeană salută acordul preliminar privind InvestEU, programul propus pentru stimularea investițiilor private și publice din Europa în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027. Proiectele din România au obținut finanțări în valoare totală de 676 milioane de euro din Fondul european pentru investiții strategice (FEIS). Aceste sume ar urma să atragă investiții suplimentare de 2.6 miliarde de euro. Proiectele se adresează domeniilor:

  • Infrastructură și inovare – 16 proiecte aprobate și finanțate cu 561 de milioane EUR de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu sprijinul FEIS. Fondurile ar urma să atragă investiții de încă 1.4 milioane de euro.
  • Întreprinderi mici și mijlocii  – 13 acorduri aprobate, cu o finanțare de 115 de milioane de euro, încheiate cu bănci sau fonduri intermediare și finanțate de către Fondul european de investiții (FEI) cu sprijinul FEIS. Fondurile ar urma să atragă încă 1.2 miliarde de euro, ceea ce ar putea facilita accesul la finanțare pentru circa 16 089 IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie.

Descarcă fișa informativă pentru România

Acest acord preliminar între Parlamentul European, statele membre și Comisie este un pas esențial în direcția creării programului InvestEU care va reuni sub o singură umbrelă Fondul european pentru investiții strategice și alte 13 instrumente financiare ale UE care sprijină în prezent investițiile din UE, facilitând accesul la finanțare.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat:Europa se află în prezent într-o situație mult mai bună decât în urmă cu câțiva ani. Datorită Planului de investiții pentru Europa, pe care l-am lansat la finele anului 2014, investițiile au revenit. Însă în ceea ce privește stimularea creării de locuri de muncă și a creșterii economice, putem și trebuie să facem mai mult. Aici intervine InvestEU. Pornind de la succesele deja înregistrate, el ne va permite să folosim finanțarea publică pentru a sprijini proiecte de importanță strategică pe tot cuprinsul UE. Acordul de astăzi nu putea veni într-un moment mai potrivit. Datorită lui, în scurt timp, fondurile UE vor putea începe să producă deja rezultate pe teren.”

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „InvestEU va fi programul nostru emblematic pentru o economie europeană sustenabilă, rezilientă și competitivă. El va atrage investiții suplimentare în domenii-cheie precum inteligența artificială, economia circulară, politicile climatice, dar și incluziunea și competențele sociale, oferindu-le în plus beneficiarilor avantajul unui acces mai ușor și mai transparent la finanțare. Dați-mi voie să mulțumesc și să felicit Parlamentul și statele membre pentru eforturile lor neobosite care au condus la încheierea acordului de astăzi.”

InvestEU se bazează pe succesul Planului Juncker cunoscut și sub denumirea „Planul de investiții pentru Europa”. În mod similar Planului Juncker, InvestEU este o garanție bugetară a UE. Garanția va fi de cel puțin 38 de miliarde EUR, ea având ca obiectiv mobilizarea unei sume de minimum 650 de miliarde EUR. Fondul InvestEU va fi însoțit de Platforma de consiliere InvestEU – sprijin adaptat promotorilor de proiecte – și de portalul InvestEU — o rezervă de proiecte mature ușor accesibilă, destinată potențialilor investitori.

InvestEU reprezintă un parteneriat cu Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) – Banca UE – dar va fi deschis și altor parteneri de implementare.

Acest acord preliminar va face obiectul aprobării formale a Parlamentului European și a Consiliului. Aspectele bugetare ale InvestEU fac obiectul acordului global privind următorul buget pe termen lung al UE, propus de Comisie în mai 2018.

Ultimele cifre furnizate de Banca Europeană de Investiții – partenerul strategic al Comisiei în cadrul planului Juncker – arată că, până în martie 2019, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) a mobilizat investiții în valoare de aproape 390 de miliarde EUR. Operațiunile aprobate până în prezent în cadrul FEIS reprezintă un volum total de finanțare de 72,5 miliarde EUR la nivelul celor 28 de state membre. BEI a aprobat 518 proiecte de infrastructură sprijinite de FEIS, în valoare de 53,9 miliarde EUR, în timp ce Fondul european de investiții a aprobat 537 de acorduri de finanțare pentru IMM-uri, în valoare de 18,6 miliarde EUR. 929 000 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de aceste acorduri.