Comisia anunță câștigătorii premiilor LIFE 2024

În seara zilei de ieri, 30 mai, cu ocazia Săptămânii verzi a UE, Comisia a anunțat câștigătorii ediției din acest an a premiilor LIFE.

Premiile LIFE recunosc cele mai inovatoare, inspiratoare și eficace proiecte finanțate prin programul LIFE al UE și se acordă pentru trei categorii: protecția naturii, economia circulară și calitatea vieții, acțiuni în domeniul climei. Printre câștigătorii ediției din acest an, selectați din rândul proiectelor LIFE din întreaga UE, s-au numărat proiecte care vizează refacerea râurilor, producerea de hrană pentru animale din proteine obținute din deșeuri de insecte și plantarea de copaci pentru a răcori orașele.

Premiul LIFE pentru natură a fost acordat proiectului LIFE Flusserlebnis Isar, care își propune să refacă râul Isar și zonele inundabile ale acestuia printr-o colaborare unică între autoritățile bavareze din domeniul apei și din cel al naturii. Proiectul LIFE Waste2Protein, care a câștigat Premiul LIFE pentru economia circulară și calitatea vieții, este un proiect-pilot inovator de producere a hranei pentru animale din deșeuri biologice, și anume pe bază de proteine din insecte, ca alternativă sustenabilă la făina de pește și de soia. Premiul LIFE pentru acțiuni în domeniul climei a fost acordat proiectului LIFE TreeCheck, pentru că ajută orașele din Europa Centrală să combată schimbările climatice prin utilizarea de infrastructuri verzi în vederea reducerii la minimum a efectului de insulă termică urbană. Câștigătorii au fost selectați de reprezentanți ai Agenției Europene de Mediu, ai Comitetului Regiunilor și ai societății civile.

În urma unui vot public, Premiul LIFE din partea cetățenilor a fost decernat proiectului Life+ Nature Guardians, care combate infracțiunile împotriva mediului precum aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor și uciderea faunei sălbatice în Spania și în Portugalia.

În fine, premiul la o categorie specială introdusă în ediția din acest an pentru a recunoaște rolul vital și indispensabil al apei curate în viața fiecărui european a fost acordat proiectului Freshabitat LIFE IP.

Mai multe informații sunt disponibile online.