Comisia Europeană lansează o consultare publică referitoare la un nou Plan de acțiune pentru educația digitală
Astăzi, 18 iunie, Comisia lansează o consultare publică deschisă la nivelul UE, pentru a se asigura că viitorul său Plan de acțiune pentru educația digitală va reflecta experiența dobândită în sectorul educației și formării din UE pe durata crizei provocate de coronavirus. Din cauza pandemiei, numeroase școli și universități au fost închise, având loc trecerea la învățarea on-line și la distanță și la utilizarea tehnologiilor digitale la o scară masivă, fără precedent. Consultarea va permite Comisiei să tragă învățăminte din experiența dobândită și va sta la baza propunerilor pentru planul de acțiune, care va avea o importanță deosebită în perioada de redresare de după COVID-19.
Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Criza provocată de coronavirus ne-a pus pe mulți dintre noi la încercare. Părinții, profesorii și studenții au trebuit cu toții, fără niciun preaviz, să treacă rapid la e-learning. Această consultare publică deschisă le va da ocazia tuturor să ne vorbească despre provocările cu care s-au confruntat, dar și despre ce au învățat și soluțiile pe care le-au găsit. A fost un proces de învățare abrupt, în timp real și dorim să aflăm mai multe despre cum a fost resimțit. Planul de acțiune pentru educația digitală va porni de la aceste lecții pentru a propune o viziune europeană coerentă și bine adaptată și o serie de acțiuni cu impact pentru educația digitală.”
La rândul său, Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Criza a amplificat inegalitățile socioeconomice existente și a scos în evidență discrepanțe legate de educația digitală care trebuie tratate urgent. Consultarea publică referitoare la noul Plan de acțiune pentru educația digitală le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și împărtăși opiniile și experiențele, dar și de a contura agenda europeană pentru educație digitală.”
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a spus: „Din cauza pandemiei de COVID-19, am asistat la cea mai puternică perturbare a educației și formării din istoria recentă a Europei. Au fost afectați 100 de milioane de studenți, de profesori și de membri ai personalului din învățământ din întreaga lume, iar mulți dintre aceștia au recurs la educația digitală pentru a putea continua anul universitar. Mulți dintre ei au folosit acum pentru prima dată numai tehnologii digitale pentru a preda și a învăța. Prin această consultare publică, am dori să înțelegem toate aceste experiențe și să învățăm din ele. Luăm cu toții parte la această discuție – haideți să conlucrăm și să ne asigurăm că noul Plan de acțiune pentru educația digitală pregătește calea pentru o educație digitală europeană cu adevărat incluzivă și de înaltă calitate.”
Consultarea publică urmărește să colecteze opiniile tuturor cetățenilor, instituțiilor și organizațiilor din sectoarele public și privat care doresc să își facă cunoscute punctele de vedere și experiențele dobândite în urma acestei crize fără precedent, precum și viziunea despre educația digitală în Europa. Consultarea va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE și se va desfășura până la 4 septembrie. Procesul va fi completat cu o serie de evenimente de informare on-line desfășurate în cursul verii, prin care să se colecteze și alte opinii despre educația digitală și experiența dobândită în urma crizei de COVID-19.
Context
Transformarea digitală este una dintre prioritățile Comisiei Europene, înscrisă în strategia emblematică O Europă pregătită pentru era digitală. Educația și formarea incluzive și de înaltă calitate sunt un element-cheie pentru realizarea acestui obiectiv ambițios și asigurarea faptului că toți europenii sunt pregătiți să trăiască și să muncească în era digitală. Pentru concretizarea acestei viziuni, Comisia Europeană va prezenta în septembrie 2020 un nou Plan de acțiune pentru educația digitală. Noul plan de acțiune va fi un instrument esențial în procesul de redresare după criza de COVID-19, care va lua în considerare lecțiile învățate din aceasta și va reflecta viziunea pe termen lung legată de educația digitală europeană.
Pentru informații suplimentare
Consultarea publică privind noul Plan de acțiune pentru educația digitală
O Europă pregătită pentru era digitală
Planul de acțiune pentru educația digitală 2018
Urmăriți Planul de acțiune pentru educația digitală pe twitter @EUDigitalEducation