Comisia extinde participarea tinerilor prin intermediul unui nou raport privind tineretul, al unui sondaj Eurobarometru și al unei dezbateri online
Comisia lansează o nouă dezbatere online privind Platforma de implicare a cetățenilor, alături de publicarea Raportului UE privind tineretul pentru 2024 și de cel mai recent sondaj Eurobarometru privind opiniile tinerilor.
Dezbaterea se bazează pedialogurile privind politica pentru tineret care au avut loc în primele 100 de zile ale Comisiei, aducând cele mai importante teme abordate de tineri într-o discuție deschisă, la nivelul UE.
Această inițiativă vine în contextul în care un nou sondaj Eurobarometru arată că 61 % dintre tinerii europeni sunt optimiști cu privire la viitorul UE. Șase din zece (60 %) consideră, de asemenea, că UE are un impact pozitiv asupra societății. Tinerii consideră că principalele puncte forte ale UE sunt libertatea de a trăi, de a studia și de a lucra într-o altă țară a UE (32 %), relațiile strânse și solidaritatea între statele membre (28 %), precum și angajamentul UE față de democrație și valorile fundamentale (25 %).
În paralel, Comisia a publicat, de asemenea, Raportul UE privind tineretul pentru 2024, care oferă o imagine de ansamblu a vieții tinerilor în UE și a progreselor înregistrate în cadrul Strategiei UE pentru tineret pentru perioada 2019-2027. Raportul reafirmă angajamentul Comisiei de a se asigura că vocile tinerilor rămân esențiale pentru elaborarea politicilor UE. Raportul include indicații pentru acțiuni suplimentare în domeniul tineretului pentru a promova implicarea și mai multe oportunități pentru tineri.
O nouă dezbatere online îi invită pe tinerii europeni să modeleze politica UE
Noua dezbatere online de astăzi privind Platforma de implicare a cetățenilor va permite unui număr mai mare de persoane de toate vârstele să se bazeze pe schimburile din cadrul dialogurilor privind politica pentru tineret. Lansate sub forma unei inițiative anuale, dialogurile privind politica pentru tineret încurajează tinerii să își exprime opiniile cu privire la inițiativele de politică ale UE prin interacțiunea cu comisarii și să integreze opiniile tinerilor în agenda politică a UE. Prin mutarea acestei dezbateri importante online, mai mulți tineri vor putea contribui.
Sondajul Eurobarometru arată optimismul tinerilor, dar preocupările persistă
Conform noilor date Eurobarometru, respondenții identifică drept cele mai presante preocupări pentru viitor costul vieții (41 %) și pacea și stabilitatea globală (30 %), 31 % dintre tinerii europeni considerând că securitatea și apărarea ar trebui să fie principala prioritate a UE. 38 % consideră, de asemenea, că UE ar trebui să investească mai mult în locuințe la prețuri accesibile și în sprijin pentru costul vieții.
În timp ce aproape două treimi (65 %) dintre tinerii europeni sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE, peste o treime (34 %) dintre aceștia consideră că informațiile false și înșelătoare reprezintă cea mai mare amenințare la adresa democrației. 67 % dintre tinerii europeni ar fi interesați să participe la un dialog cu alți tineri europeni și cu reprezentanți ai UE pe teme de interes pentru viitorul UE.
Eurobarometrul a arătat, de asemenea, importanța platformelor online ca sursă esențială de informare și de informare pentru tineri, platformele de comunicare socială (42 %) fiind cele mai frecvent utilizate surse de știri în rândul tinerilor europeni.