Comisia transferă Ucrainei o sumă suplimentară de 1,9 miliarde EUR sub formă de prefinanțare

Comisia a plătit astăzi, 28 iunie, către Ucraina o sumă de aproape 1,9 miliarde EUR sub formă de prefinanțare în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.

Aceasta ridică la 7,9 miliarde EUR sprijinul total din partea UE transferat deja către Ucraina de când acest sprijin a devenit operațional.

Noua finanțare va sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei pe măsură ce această țară implementează reforme structurale esențiale pe termen lung în temeiul Planului pentru Ucraina, planul de reformă și de creștere al Ucrainei pentru următorii patru ani, care a fost evaluat pozitiv de Comisie și de Consiliu.

Prefinanțarea de astăzi reprezintă o plată în avans de 7 % din sprijinul sub formă de împrumut pe care Ucraina este eligibilă să îl primească în cadrul Mecanismului pentru Ucraina în scopul sprijinirii implementării Planului pentru Ucraina. Planul stabilește reforme și investiții care pot stimula creșterea economică sustenabilă și pot atrage investiții, amplificând potențialul de creștere al țării pe termen mediu și lung.

Vor urma apoi plățile trimestriale din cadrul Mecanismului pentru Ucraina, cu condiția ca Ucraina să îndeplinească cerințele convenite în prealabil, asigurând un sprijin financiar regulat și previzibil pentru Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Săptămâna aceasta am făcut un pas istoric, deschizând în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina. Iar ieri am plătit o nouă sumă de 1,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, ceea ce ridică la aproape 8 miliarde EUR suma totală plătită până în prezent. Acum vor urma plăți regulate trimestriale. UE este hotărâtă să ajute în continuare Ucraina pentru ca aceasta să își poată menține în funcțiune statul, pe măsură ce luptă pentru libertatea sa și progresează în ceea ce privește reformele pe calea către UE. Comisia vă va sprijini la fiecare pas pe acest drum.”

Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere, a declarat: „Cu suma suplimentară de 1,9 miliarde EUR pe care o plătim astăzi, Ucraina își poate menține în funcțiune serviciile critice pentru populația civilă și poate asigura stabilitatea macrofinanciară. Privind în perspectivă, prin intermediul Mecanismului pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde EUR vom continua să sprijinim economia Ucrainei și reformele structurale pe termen lung din cadrul Planului pentru Ucraina. Europa rămâne unită în ceea ce privește sprijinul său pentru Ucraina.

Pentru perioada 2024-2027, până la 50 de miliarde EUR vor fi acordate sub formă de granturi și de împrumuturi în cadrul Mecanismului UE pentru Ucraina, cu scopul de a sprijini eforturile Ucrainei de susținere a stabilității macrofinanciare, de promovare a redresării pe termen scurt, de reconstrucție și de modernizare a țării și, totodată, de implementare a reformelor esențiale pentru traiectoria sa către aderarea la UE. Mecanismul pentru Ucraina va sprijini tranziția către o economie verde, digitală și favorabilă incluziunii, aliniată treptat la normele și standardele UE. Mai multe informații despre solidaritatea UE cu Ucraina sunt disponibile online. O fișă informativă privind Mecanismul pentru Ucraina este de asemenea disponibilă online.