Cyber Agent – Liceul „Moisil“, în primul proiect european din țară cu aplicare practică de siguranță cibernetică
Liceul Tehnologic, „Grigore C. Moisil”, prin proiectul Erasmus+ Cyber Agents, realizează în această perioadă sondaje de opinie despre instruirea în securitate cibernetică pentru a colecta perspective importante despre starea și nevoile instruirii în domeniul securității cibernetice din județul Buzău. Pe baza rezultatelor sondajelor, va fi elaborat un program de instruire în domeniul securității cibernetice pentru a aborda provocările de securitate cibernetică ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).
La unul dintre sondaje sunt invitați să participe profesorii de liceu și universități, pentru a afla despre subiecte legate de securitatea cibernetică, despre metodologia de predare, provocări și nevoi, iar la un altul sunt invitați să participe specialiști IT și manageri. „Invităm angajații mici și mijlocii care lucrează cu IT și securitate cibernetică, angajații responsabili cu securitatea cibernetică, directorii executivi să participe la un sondaj despre securitatea cibernetică și nevoile companiilor mici și mijlocii”, transmite coordonatorul proiectului, Cristina Toma.
Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” realizează aceste sondaje pentru că a acceptat o nouă provocare în ceea ce privește proiectele europene. Este vorba despre implicarea sa în realizarea proiectului „CyberAgent”, o noutate în domeniu pentru că reunește un consorțiu format din organizații reprezentând învățământul superior, formare profesională, organizații non-profit și sectoare de afaceri, respectiv Universitatea Vilnius (Lituania), Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Buzău (România) , Women4Cyber Mari Kert – Saint Aubyn Foundation (Belgia), Ecosistemas Virtuales Y Modulares SL (Spania), Prios Kompetanse AS (Norvegia), Teknopark Istanbul Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia), Hackeru Polska Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia (Polonia) și Olemisen Balanssia Ry (Finlanda).
Cu acest proiect, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” reușește să pună în practică ceea ce nici universitățile din țară nu au făcut până acum, fiind deschizător de drumuri în România în ceea ce privește securitatea cibernetică, o direcție nouă adoptată la nivelul Uniunii Europene, mai ales după ce pandemia de COVID-19 a evidențiat necesitatea unei securități sporite în lumea digitală.
„Avem proiectul unic la nivel de țară, Cyber Agent, de securitate cibernetică, cu fonduri pe o axă nouă; noi am accesat-o primii în România. Se numește <Alianțe pentru inovație>, în care ne sunt parteneri Universitatea din Vilnius – coordonator de proiect-, ONG-uri din Finlanda, Norvegia, Belgia și Spania și dintre licee tehnologie suntem noi, un liceu din Turcia și un liceu din Polonia”, spune directoarea liceului buzoian, Adriana Voicu.
Oamenii și-au sporit de la episodul „Covid” încoace tot mai mult prezența online pentru a menține relații personale și profesionale; infractorii cibernetici au profitat de această situație, vizând în special comerțul electronic și companiile de plată electronică, precum și sistemul de sănătate. Instituțiile de învățământ nu fac nici ele notă discordantă, ci, dimpotrivă, se aliniază cerințelor de dezvoltare accentuate a comunicării online, supunându-se acelorași riscuri ca oricare altă instituție din țară. De aceea, liceul buzoian a intrat partener într-un proiect european, pe o linie nouă Erasmus plus, care nu a mai fost încă accesată la noi în țară. Este vorba despre participarea la Alianțe pentru inovare – Cyber Agent – „SME’s Cyber Security Change Agents”.
CyberAgent este o platformă de instruire care permite să se abordeze provocările de securitate cibernetică. Pentru școli această platformă este foarte utilă întrucât aici sunt calculatoare în sălile de clasă, în laboratorul de informatică și în birourile personalului administrativ. Fiecare necesită o modalitate de protecție specifică în funcție de activitățile realizate pe calculator și de utilizatori. Pe de altă parte, politicile de securitate cibernetică sunt într-o continuă schimbare, iar regulile noi trebuie și ele implementate și întreținute, pentru a putea ține pasul cu provocările date de hackeri.
„Moisil” participă la crearea primelor manuale de siguranță cibernetică din țară.
Proiectul în care este implicat liceul buzoian se află în prima fază de construcție în care, explică directoarea Adriana Voicu, „se conturează o cercetare despre ce înseamnă la nivel de fiecare țară securitate cibernetică, dacă se întâmplă lucruri în direcția asta, dacă oamenii sunt interesați”. Liceul buzoian a primit încurajări din partea Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, care a fost informat despre proiectul ale cărui baze se pun în prezent.
„Am luat legătura cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică; ne-au spus că poate nici nu ne dăm seama cât de important este proiectul acesta, pentru că la nivel de România s-au făcut până acum studii, dar au rămas la nivel de studiu, ori în proiectul acesta, după ce se face studiul, se vor face niște manuale, niște suporturi de curs, de la începători la avansați, la care vor participa operatori economici mici și mijlocii, școlile, universitățile, ca să învețe să se apere cibernetic, să facă practic lucruri care să le asigure siguranța cibernetică. Toată lumea este interesată de partea aceasta practică, pentru că la nivelul României nu există așa ceva. Cei de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică ne-au propus ca, atunci când vom avea modulele puse la punct, să anunțăm Ministerul Educației și de acolo să se facă implementarea în toate școlile. Nu credeam când am pornit proiectul că o să ia amploarea aceasta, dar există foarte mare interes pe domeniul acesta. Există multă deschidere. Am contactat prin e-mail 50 de universități din țară și zece dintre ele au răspuns aproape instant în aceeași zi: din Iași, Cluj, Brașov, București, Constanta. Pentru că la nivel de Universitate există nevoia asta, dar nu există partea practică, mediul universitar este interesat de partea care se aplică”, explică directoarea Adriana Voicu. Manualele vor deveni publice și gratuite.
Susținere din partea Primăriei Buzău
La finele anului trecut, directoarea Adriana Voicu a prezentat proiectul viceprimarului Oana Matache care a asigurat că Primăria va oferi sprijin în sensul de a le face legătura cu operatori mici și mijlocii economici, pentru că, spune directoarea de la „Moisil” „noi ajungem mai greu la ei”. Mai mult decât atât, viceprimarul Oana Matache a spus că o să găzduiască linkul proiectului de la „Moisil” pe site-ul Primăriei astfel încât toate informațiile în domeniu să fie publice, accesibile pentru toată lumea, și accesate de cât mai multă lume.
Prima întâlnire, la Vilnius
„CyberAgent” este un proiect care se întinde pe trei ani calendaristici, începând din iunie 2023. Până în prezent a avut loc o primă întâlnire a partenerilor de proiect la Universitatea din Vilnius pentru a pune totul cap la cap. Acum fiecare instituție implicată lucrează în țara proprie. A urmat apoi o etapă în care partenerii de proiect au căzut de acord cu privire la chestionarele care astăzi fac obiectul sondajelor pentru IMM-uri, școli și universități, astfel încât să se poată realiza analiza de nevoi din piață pe domeniul acesta de securitate cibernetică. Apoi, spune directoarea Adriana Voicu, „se vor face studii; se va stabili dacă există ceva gata făcut pentru nevoile respective, dacă se pot aduce îmbunătățiri; apoi, în ultima etapă, va apărea ghidul și modulele practice de la începători până la avansați. Este multă cercetare în prima parte a proiectului, iar în a doua parte se pune totul în practică, adică vom învăța să folosim anumite programe, să creăm anumite programe”.
Pentru a primi informații priodice privitoare la acest proiect vă puteți abona la newsletter .