Democrație și valori: primele recomandări ale cetățenilor privind viitorul Europei
Asigurarea drepturilor și nediscriminarea, protejarea democrației și a statului de drept, reformarea UE, construirea identității europene, consolidarea participării cetățenilor sunt domeniile vizate de primul set de recomandări formulate de cetățeni.
Asigurarea drepturilor și nediscriminarea, protejarea democrației și a statului de drept, reformarea UE, construirea identității europene, consolidarea participării cetățenilor sunt domeniile vizate de primul set de recomandări formulate de cetățeni în contextul Conferinței privind viitorul Europei.
Reuniți la 10-12 decembrie 2021 la Institutul Universitar European din Florența (Italia), membrii grupului de dezbatere al cetățenilor europeni pe tema „democrația europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate” au adoptat 39 de recomandări care vor fi prezentate și discutate în cadrul sesiunii plenare a conferinței și vor contribui la propunerile finale.
Cetățenii nu numai că exprimă un apel la acțiune cu privire la aspecte foarte concrete care sunt importante pentru ei, precum garantarea dreptului la viața privată, promovarea echilibrului de gen și a valorilor comune, combaterea dezinformării, stimularea participării active și a cetățeniei, dar explică și ceea ce doresc să realizeze și de ce este important pentru ei.
Cele patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni, alcătuite fiecare din câte 200 de membri, reprezintă un proces condus de cetățeni și o piatră de temelie a Conferinței privind viitorul Europei.
Deliberările acestora iau în considerare contribuțiile cetățenilor colectate din întreaga Europă prin intermediul platformei digitale multilingve și al evenimentelor organizate în statele membre și sunt susținute de prezentări din partea unor cadre universitare importante și a altor experți.
Cetățenii au fost selectați aleatoriu de contractanți specializați, pe baza unor metodologii care să asigure faptul că aceștia sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, mediul socioeconomic și nivelul de educație.
Fiecare grup de dezbatere al cetățenilor europeni va formula recomandări care urmează să fie prezentate și discutate în sesiunea plenară a conferinței, după care propunerile adoptate în plen privind viitorul Europei vor fi comunicate Comitetului executiv.
Toți cetățenii pot împărtăși idei și contribui la acest proces prin intermediul platformei digitale multilingve.