Noi fonduri pentru alianțe suplimentare între universități europene, având ca scop stimularea cooperării în învățământul superior

Comisia a anunțat astăzi, 28 iunie, rezultatele cererii de propuneri Erasmus+ din 2024 pentru inițiativa privind universitățile europene, care oferă sprijin alianțelor între instituțiile de învățământ superior.

În urma acestor rezultate, 14 noi alianțe între universități europene se alătură celor 50 de alianțe selectate anterior, fiecare urmând să primească până la 14,4 milioane EUR pe o perioadă de patru ani.

Aceste 64 de alianțe între universități europene reunesc peste 560 de instituții de învățământ superior de toate tipurile, din toate regiunile Europei. Rezultatele marchează un pas important în atingerea obiectivului strategiei europene pentru universități, și anume de a avea cel puțin 60 de alianțe între universități europene și peste 500 de universități implicate până la jumătatea anului 2024.

Alianțele între universități europene aduc la un loc o nouă generație de europeni, permițându-le să studieze și să lucreze în diferite țări din Europa, în diferite limbi și în diferite sectoare și discipline universitare. Studenții pot obține o diplomă de nivel înalt prin combinarea studiilor în mai multe țări europene, contribuind astfel la atractivitatea și la competitivitatea pe plan internațional a învățământului superior european. Aceste alianțe generează și inovații în regiunile Europei, permițând studenților să colaboreze cu cadre universitare, cu cercetători, cu întreprinderi, cu municipalități, cu autorități și cu organizații ale societății civile. Comisia va sprijini în continuare alianțele între universități europene, precum și orice alt tip de parteneriat între instituții de învățământ superior pentru a facilita furnizarea de programe de diplome comune, astfel cum se indică și în proiectul de diplomă europeană prezentat în martie 2024.

Un comunicat de presă este disponibil aici.