Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor 3 state membre

          Protecția avertizorilor de integritate: Comisia Europeană trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei, Austriei, României              și Sloveniei.

Comisia Europeană a decis astăzi, 29 septembrie, să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei (INFR(2022)0011), Austriei (INFR(2022)0004), României (INFR(2022)0167) și Sloveniei (INFR(2022)0181) pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecția avertizorilor de integritate” (Directiva 2019/1937).

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021. În ianuarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar. În iulie 2022, Comisia a trimis avize motivate unui număr de 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Astăzi, Comisia a decis să trimită avize motivate și acestor patru state membre, care nu au notificat încă integral măsurile de transpunere.

Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice: Comisia solicită insistent României și altor 3 state membre să notifice strategiile lor pe termen lung
Venit minim: este necesar un sprijin mai eficace pentru combaterea sărăciei și promovarea ocupării forței de muncă