Protecția consumatorilor în UE: TikTok se angajează să se alinieze la normele UE pentru a proteja mai bine consumatorii

În urma dialogurilor cu Comisia și cu rețeaua autorităților naționale de protecție a consumatorilor (CPC), TikTok s-a angajat să își alinieze practicile la normele UE privind publicitatea și protecția consumatorilor.

În urma dialogurilor cu Comisia și cu rețeaua autorităților naționale de protecție a consumatorilor (CPC), TikTok s-a angajat să își alinieze practicile la normele UE privind publicitatea și protecția consumatorilor, și anume Directiva privind practicile comerciale neloialeDirectiva privind drepturile consumatorilor și Directiva privind clauzele contractuale abuzive.

Acest dialog a avut la bază, mai întâi, o plângere din partea Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC). În februarie 2021, BEUC a tras un semnal de alarmă cu privire la anumite practici problematice ale TikTok despre care se presupune că încalcă normele UE privind protecția consumatorilor. De exemplu, BEUC a constatat că platforma de comunicare socială nu a reușit să protejeze copiii împotriva publicității ascunse și a conținutului inadecvat.

În urma plângerii, Comisia, împreună cu CPC, a lansat un dialog cu TikTok sub conducerea autorităților irlandeze și suedeze de protecție a consumatorilor.

În prezent sunt abordate aceste preocupări, iar TikTok s-a angajat să își modifice practicile. Un comunicat de presă care conține mai multe informații și precizează etapele următoare este disponibil online.