Seminar
Ce este Bullying-ul ?
Care sunt cauzele bullying-ului?
Recomandări și soluții de combatere
Au fost subiectele seminarului ce a avut loc miercuri 08 noiembrie 2018 la sediul Centrului EUROPE DIRECT Buzău. Partener al evenimentului a fost Școala Gimnazială Măgura care derulează un Proiect Erasmus + cu titlul STOP BULLYING: TAKE A STAND A LEND A HAND. Partenerii sunt şcoli din Franţa (College Gerard Philippe, Pessac), Italia (Istituto Comprensivo Di Altopascio), Polonia (Szkola Podstawowa nr 2 Rzeszów), Slovacia (Cirkevne gymnazium sv Mikulasa) şi Portugalia (Agrupamento de Escolas João da Silva Correia). Obiectivele acestui proiect sunt diminuarea valorilor reprezentative pentru fenomenul de agresiune cu cel puţin jumătate din nivelul actual, îmbogăţirea relaţiilor umane în ceea ce priveşte învăţarea prin colaborare şi cultivarea respectului şi respectarea valorilor europene ale demnităţii, egalităţii şi drepturilor omului.
La eveniment au participat elevi și cadre didactice din statele partenere. Invitat special a fost doamna Mihaela Frățilă – profesor psiholog la Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională(CJRAE) Buzău.
Ce este Bullying-ul ? Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Bullying reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici:
• Intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva;
• Repetat – aceeași persoană este rănită mereu;
• Dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.
Care sunt cauzele bullying-ului?
Cauzele cele mai des întâlnite care determină astfel de comportamente ale agresorului pot fi lipsa de empatie, egocentrismul, orgoliul, superficialitatea relațiilor umane, și, mai ales, expunerea și preluarea unor modele de comportament similare – de cele mai multe ori, copilul reproduce cu semenii săi ceea ce vede acasă.
Recomandări și soluții de combatere – copilăria să rămână la locul ei
Cele mai multe beneficii în ceea ce privește eliminarea bullying-ului le-ar aduce schimbarea mentalității de la o vârstă cât mai fragedă. Acest lucru se realizează însă printr-un plan pe termen mai lung ce ia în calcul următoarele:
1. Metode non-formale de educare anti-bullying, cum ar fi jocurile de rol, prin care copiii să înțeleagă postura în care se expune fiecare parte a acțiunii de bullying și să conștientizeze consecințele grave pe care neglijarea le poate avea.
2. Abordarea subiectului, la nivel de profunzime, la orele de dirigenție din școli ori în cadrul orei de Consiliere și Orientare.
3. Organizarea de seminarii și dezbateri libere, întâlniri cu psihologi sau persoane care au fost parte a fenomenului bullying și care au reușit să depășească situația, ca exemplu de bună practică.