Ucraina: UE ajunge la un acord privind excluderea unor importante bănci rusești din SWIFT

Uniunea Europeană a hotărât ieri, 2 martie,să excludă importante bănci rusești din sistemul SWIFT, principalul sistem de mesagerie financiară de la nivel mondial.

Această măsură va împiedica băncile vizate să își desfășoare tranzacțiile financiare la nivel mondial într-un mod rapid și eficient. Decizia de astăzi a fost luată în strânsă coordonare cu partenerii internaționali ai UE, cum ar fi Statele Unite și Regatul Unit.

Președinta von der Leyen a declarat: „Într-un timp record, Uniunea Europeană a adoptat trei valuri de sancțiuni severe împotriva sistemului financiar al Rusiei, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre. Decizia de astăzi de a deconecta importante bănci din Rusia de la rețeaua SWIFT va transmite un alt semnal foarte clar către Putin și Kremlin.”

Lista băncilor afectate a fost publicată în Jurnalul Oficial.

Informații suplimentare

Băncile vizate de măsura de astăzi au fost alese pentru că fac deja obiectul unor sancțiuni din partea UE și a altor țări G7.

Măsura va intra în vigoare la 12 martie 2022. Acest lucru va oferi SWIFT și altor operatori o scurtă perioadă de tranziție pentru punerea în aplicare a măsurii, atenuând astfel toate posibilele efecte negative asupra întreprinderilor și piețelor financiare din UE. În funcție de comportamentul Rusiei, Comisia este pregătită să adauge în scurt timp noi bănci rusești pe această listă.

În plus, UE a interzis investițiile în proiecte cofinanțate de Fondul de investiții directe al Rusiei. A fost interzisă, de asemenea, furnizarea de bancnote euro către Rusia.

Context

Decizia de astăzi se înscrie în continuarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrității teritoriale a Ucrainei. Aceste sancțiuni vor avea consecințe grave și masive pentru Rusia.

UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua, împreună cu partenerii săi internaționali, să fie alături de Ucraina și de poporul său, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar.

Informații suplimentare

Link către Jurnalul Oficial

Site-ul web al Comisiei Europene referitor la Ucraina

Nota privind măsurile restrictive (sancțiuni)

*Actualizat pe 2 martie la ora 13.30 

Ucraina: președinta von der Leyen și comisarii continuă să se adreseze partenerilor afectați de invazia rusă
NextGenerationEU: Conform primului raport anual privind Mecanismul de redresare și reziliență, punerea în aplicare a mecanismului este pe drumul cel bun