Promovarea accesului la finanțare si încurajarea unei culturi antreprenoriale, inclusiv crearea de noi intreprinderi, reprezinta aspectele principale ale noului program de sprijin financiar. Cu un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Programul pentru competitivitatea intreprinderilor si pentru IMM-uri, COSME, este un instrument de finantare care continua in mare parte activitățile desfășurate in cadrul actualului program pentru competitivitate si inovare (CIP).
Noul program vizează in special:
- antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai usor la finantarea afacerii lor,
- cetatenii care doresc sa desfasoare activitati economice independente si care se confrunta cu dificultati in a infiinta sau dezvolta propria afacere,
- autoritatile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite in eforturile lor de a elabora si pune in aplicare o reforma eficienta a politicilor de profil.
Programul pentru competitivitatea intreprinderilor si pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare si sprijinului destinat internaționalizării intreprinderilor si va fi simplificat pentru a face ca intreprinderile mici sa beneficieze mai usor de el.
Pachetul financiar pentru punerea in aplicare a programului se ridica la 2,5 miliarde EUR, din care 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finantarea Enterprise Europe Network, cooperarii industriale internationale si educarii in vederea dezvoltarii spiritului antreprenorial.
Mai multe informații:
http://ec.europa.eu/romania/images/30052014_program_cosme.pdf
Reunește pentru prima dată în cadrul unui program unic toate fondurile UE destinate cercetării și inovării, concentrându-se mai mult ca niciodată asupra transformării descoperirilor științifice în produse și servicii inovatoare care oferă oportunități de afaceri și îmbunătățesc viața oamenilor. În același timp, programul reduce drastic birocrația, simplificând normele și procedurile pentru a atrage mai mulți cercetători de vârf și o gamă mai largă de întreprinderi inovatoare.
Programul Orizont 2020 va orienta fondurile către trei obiective principale:
– Pentru sprijinirea poziției UE ca lider mondial în domeniul științei se alocă un buget de 24,6 miliarde euro, care include o creștere cu 77 % a fondurilor alocate Consiliului European pentru Cercetare pentru succesele obținute.
– Pentru contribuția la asigurarea primatului industrial în domeniul inovării se alocă un buget de 17,9 miliarde euro care include o investiție majoră de 13,7 miliarde euro în tehnologii cheie, precum și un acces sporit la capital și sprijin pentru IMM-uri.
– Se vor aloca fonduri de 31,7 miliarde euro pentru abordarea principalelor preocupări comune tuturor europenilor, împărțite în șase teme-cheie: sănătatea, schimbările demografice și bunăstarea; securitatea alimentară, agricultura durabilă, cercetarea în domeniul marin și maritim și bio-economia; sursele de energie sigure, ecologice și eficiente; mijloacele de transport inteligente, ecologice și integrate; combaterea schimbărilor climatice, utilizarea eficientă a resurselor și materiile prime, precum și societățile sigure, inovatoare și inclusive.
Orizont 2020 este un pilon esențial al inițiativei emblematice „O Uniune a inovării”, a strategiei Europa 2020, care vizează creșterea competitivității Europei la nivel global.
Programul va continua promovarea cooperării internaționale, pentru a consolida excelența și atractivitatea UE în domeniul cercetării, pentru a găsi soluții comune la provocările globale și pentru a sprijini politicile externe ale UE.
Mai multe informații: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/
Noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020 își propune să încurajeze dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională și să ofere noi oportunități de educație, formare și stagii pentru tineri. Programul se va derula pe o perioadă de șapte ani și va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de euro. Această cifră este cu 40% mai mare decât actualul nivel al cheltuielilor și reflectă angajamentul UE de a investi în aceste domenii.
Erasmus+ finanțează parteneriate transnaționale între organizații și instituții de învățământ, formare și tineret, cu scopul de a stimula cooperarea și de a construi o punte între mediul educațional și cel profesional, care să faciliteze acoperirea deficitului de competențe cu care ne confruntăm astăzi în Europa.
De asemenea, susține eforturile de modernizare a sistemelor de învățământ, formare profesională și tineret depuse la nivel național. În domeniul sportului, programul va finanța activități accesibile publicului larg și proiecte transfrontaliere destinate în special combaterii trucării meciurilor, dopajului, violenței și rasismului.
Erasmus+ reunește șapte programe ale UE în domeniul educației, formării și tineretului și va susține, pentru prima dată, sportul. Fiind un program integrat, Erasmus+ oferă mai multe posibilități de cooperare între sectoarele educației, formării, tineretului și sportului.
Mai multe informații: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/index_ro.htm
UE oferă finanţare pentru o gamă largă de proiecte şi programe din diverse domenii de acţiune.
Mecanismul de finanţare al UE este complex. Există multe tipuri de programe gestionate de organisme diferite. Peste 76 % din bugetul UE este gestionat de statele membre, inclusiv fondurile structurale, care servesc la finanţarea politicii regionale şi a programelor sociale şi de formare profesională, precum şi a agriculturii (inclusiv sprijinul pentru agricultori).
Fonduri structurale