Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Ziua Internațională a siguranței pe Internet este celebrată anual pe 6  februarie. Cu acest prilej, în data de 07.02.2024, începând cu orele 10:00, EUROPE DIRECT Buzău, structură gazdă Camera de Comerț Industrie și Agricultură Buzău  împreună cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), au organizat evenimentul intitulat “Ziua Internațională a Siguranței pe Internet”.

Scopul evenimentului a fost acela de a dobândi cunoștințe noi despre utilizarea în siguranță și cu responsabilitate  a internetului în special de către copii și adolescenți, în  condițiile în care peste 170 de țări au adoptat această sărbătoare, a cărui organizator este INSAFE – European Safer Internet Network.

Din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetica (DNSC),   a participat – domnul Vlad Drăguș – Expert – Politici de securitate cibernetică, strategii și cooperare.

La eveniment au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Pedagogic “Spiru C. Haret”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic “Grigore C Moisil” și  Liceul Tehnic Buzău.

Reprezentanții EUROPE DIRECT Buzău au făcut o prezentare generală Centrului, a activităților ce vor fi organizate în  contextul anului 2024 – Anul Alegerilor Europarlamentare, a Corpului European de Solidaritate și a importanței voluntariatului.

Reprezentantul DNSC – Vlad Drăguș a făcut o prezentare amănunțită ce a cuprins:

  • proiectul sigurantaonline.ro;
  • tipurile de atacuri cibernetice: Phishing ,DDOS, Ransomware;
  • dezinformarea în contextual Alegerilor Europarlamentare;
  • fake-news;
  • inteligența artificială folosită în atacurile cibernetice (deepfake);
  • prezentarea platformei haveibeenpwned.com;
  • metode de protecție a datelor bancare (diferența cont IBAN și card).

Prezentările au fost  urmate de o dezbatere a subiectelor prezentate concretizată într-un schimb de opinii constructiv, pentru participanții la eveniment.