Caravană de informare – EU în școli – Liceul Teoretic „Radu Vlădescu ” Pătârlagele

Reprezentanții EUROPE DIRECT au organizat în data de 14 decembrie 2023 începând cu orele 09:00,  Caravana de informare cu tema ”EU în școli ”.

Gazda evenimentului a fost Liceul Teoretic „Radu Vlădescu ” Pătârlagele  iar grupul țintă a fost format din elevi care împlinesc până în luna iunie 2024 vârsta de 18 ani, și care vor participa la vot pentru prima dată, posibili multiplicatori ai informațiilor europene.

În preambulul manifestării a fost prezentat Centrul EUROPE DIRECT Buzău, Corpul European de Solidaritate, au  fost promovate  și acțiunile Jean Monnet (care se desfășoară în cadrul programului Erasmus+ pentru a sprijini predarea, învățarea, cercetarea și dezbaterile cu privire la diverse aspecte legate de Uniunea Europeană) și care vor încuraja și vor sprijini școlile și cadrele didactice să vină cu propriile moduri de a introduce o mai bună educație în sala de clasă.

Europa are nevoie de cetățeni activi, iar noile activități Jean Monnet pentru școli, care includ, de asemenea, sprijinul pentru formarea cadrelor didactice și crearea de rețele de școli active în domeniul educației privind UE, vor contribui la pregătirea tinerilor pentru a modela viitorul Uniunii Europene.

Participanții au fost informați despre importanța  alegerilor europarlamentare din 2024, despre: dreptul  fiecărui cetățean de a participa la alegerea Parlamentului European, instituțiile UE, procedura de alegere a deputaților, structura partidelor politice, importanța votului într-o țară democratică.

La finalul întâlnirii a fost organizat Concursul „Alegerile Europene 2024”,,scopul fiind acela  de a familiariza tinerii cu modalitatea de desfășurare a alegerilor europene 2024 și cu instituțiile europene. Elevii au răspuns la întrebări despre viitorul Europei, evoluția provocărilor actuale și potențialele.

La eveniment au participat nu număr de 51 de elevi și cadre didactice .

Mesajul transmis a fost  ”Votează responsabil – Votul tău contează!”