Comemorare Dimitrie Filipescu – Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”

În cartierul buzoian “Poştă”, pe strada Dimitrie Filipescu, municipiul Buzău, exista un liceu cu același nume. Amintirea și recunoștința pentru luptătorul pașoptist Dimitrie (Mitică) Filipescu (1808-1843), au fost readuse în memoria participanților în ziua de 24.06.2016 la Liceul cu același nume. Persoanele participante elevi, părinți cadre didactice, autorități publice locale, reprezentanți ai Inspectoratului școlar ai Centrului Europe Direct au asistat la o slujbă de pomenire urmată intervenții ale participanților.

“Tânarul Mitică Filipescu, primul nostru doctor în drept de la Paris si care, cu toate ca apartinea uneia dintre cele mai puternice familii boieresti din Muntenia, poate fi considerat, prin proiectul sau politic, ca primul om politic socializant din tara noastra. Filipescu a murit în închisoare. O data cu el fusese închis si tânarul Nicolae Balcescu, care va juca un rol de frunte în revolutia de la 1848. In închisoare se îmbolnaveste de tuberculoza („oftica” i se zicea pe atunci) care-l va doborî de tânar”.

Neagu Djuvara – O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri – p.76.

A fost o zi frumoasa și…calda! Caldura și emoția din sufletele noastre au întrecut căldură verii! Mulțumim conducerii Liceului pentru invitație.

Participare alături de Centrul Cultural Francofon la tabăra de vară
EGALITATEA DE ŞANSE ŞI DREPTURI