Conferința privind viitorul Europei: lansarea platformei cetățenilor la 19 aprilie

În cadrul reuniunii sale de miercuri, 8 aprilie, comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei a continuat pregătirile pentru începerea conferinței.

Comitetul executiv a aprobat platforma digitală multilingvă care va permite cetățenilor din întreaga UE să contribuie la lucrările conferinței. De asemenea, comitetul a convenit asupra metodelor sale de lucru și a avansat pregătirile pentru evenimentul inaugural cu ocazia Zilei Europei (9 mai).

O dezbatere deschisă și favorabilă incluziunii privind democrația participativă

Începând cu 19 aprilie, datorită acestei noi platforme digitale multilingve, cetățenii din întreaga Europă vor avea posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la orice subiect pe care îl consideră important pentru viitorul UE. Acest lucru le va permite – pentru prima dată la nivel european – să își prezinte ideile, să comenteze ideile altor persoane, să creeze și să participe la evenimente. Platforma va fi reperul central al conferinței, un loc în care toate contribuțiile vor fi reunite și partajate, inclusiv evenimentele, grupurile de dezbatere și sesiunile plenare ale conferinței.

Un mecanism de feedback specializat va agrega și analiza aspectele-cheie aduse în discuție, astfel încât acestea să poată fi luate în considerare în cadrul grupurilor de dezbatere și al sesiunilor plenare ale conferinței. Platforma va oferi, de asemenea, informații privind structura și activitățile conferinței, precum și resurse pentru organizatorii de evenimente, inclusiv un catalog al principalelor evenimente prin care vor putea fi promovate inițiativele la nivel local, regional, național și european. Cetățenii vor putea, de asemenea, găsi cu ușurință evenimente la care doresc să participe cu ajutorul unei hărți interactive.

În urma reuniunii, copreședinții comitetului executiv au declarat următoarele:

Din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt (RE, Belgia) a declarat: „Este necesar ca această discuție să fie cât mai dinamică; în contextul COVID-19, acest lucru înseamnă să profităm cât mai mult posibil de avantajele platformelor digitale. Prin intermediul platformei conferinței, oferim instrumentele necesare pentru a da tuturor posibilitatea de a se implica activ în dezbatere și ne vom asigura că ideile vor contribui la analiza și concluziile conferinței. Vorbim despre viitorul europenilor, deci vorbim despre conferința lor.”

Ana Paula Zacarias, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, în numele Președinției Consiliului UE, a afirmat că „Platforma digitală va reuni europenii în spațiul public. Aceasta le va permite să își exprime preocupările, să își împărtășească visurile și așteptările și să colaboreze cu reprezentanții lor. Uniunea are nevoie de forța cetățenilor săi pentru a o face mai puternică. Este un moment decisiv, ce ne va permite să discutăm opinii diferite, în mod sincer și fără tabuuri.”

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, a declarat: „Lansarea platformei digitale peste zece zile va oferi cetățenilor noștri un spațiu unic pentru a se implica în conversații și dezbateri în întreaga Europă. Aceasta le va permite să își împărtășească ideile, preocupările, speranțele și visurile – în toate limbile oficiale ale UE. În prezent, inițiativa ia avânt și aștept cu nerăbdare să văd rezultatul.”

Hashtagul oficial al conferinței – #ViitorulItiApartine – este o invitație adresată cetățenilor europeni de a contribui și de a defini viitorul UE: „Viitorul este în mâinile tale”.

Eveniment inaugural cu ocazia Zilei Europei

În plus, comitetul executiv a avansat în pregătirea evenimentului inaugural al conferinței cu ocazia Zilei Europei (9 mai), în cazul în care situația pandemiei va permite acest lucru. De asemenea, comitetul și-a adoptat metodele de lucru și a purtat o primă discuție despre regulile privind componența și activitatea sesiunilor plenare ale conferinței.

Următoarele etape

Comitetul executiv se va reuni din nou peste două săptămâni, pentru a finaliza discuțiile privind regulamentul de procedură și pentru a aborda alte detalii privind organizarea conferinței.

Răspunsul la coronavirus: Comisia a propus scutirea de TVA a bunurilor și serviciilor vitale distribuite de UE în perioadele de criză
Comisia mobilizează 123 milioane EUR pentru cercetare și inovare pentru a combate amenințarea reprezentată de variante