Masă rotundă – Digitalizarea. Beneficii vs Probleme

EUROPE DIRECT BUZĂU – având ca structură gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, a organizat miercuri, 06 decembrie 2023 începând cu orele 12:30, evenimentul “Masă rotundă – Digitalizarea. Beneficii vs Probleme

Evenimentul a adus împreună specialiști din diferite domenii: avocați, psihologi, reprezentanți media, părinți, reprezentanți ai Poliției Buzău, Reprezentanți ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, reprezentanți ai Primăriei Buzău, reprezentanți ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului cadre didactice de la: Liceul Tehnologic “Grigore C. Moisil”, Liceul Tehnic, Liceul Teoretic de Informatică “Alexandru Marghiloman”, Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu, elevi și voluntari ai EUROPE DIRECT Buzău.

Evenimentul de dezbatere face parte din Planul de acțiuni 2023, vizează prioritatea Europa digitală  și se s-a desfășurat  în sala de conferințe a EUROPE DIRECT Buzău.

Au fost  abordate următoarele subiecte:

  • Prezentare generală EUROPE DIRECT – misiune, scop;
  • Prioritățile Comisiei europene 2019-2024;
  • Generalități despre: platforma digitală, scopul strategiei digitale a UE, obiectivele deceniului digital;
  • Avantajele și dezavantajele digitalizării.

La dialog au participat: doamna Avocat Roxana Constantinescu, domnul Preot Profesor  Cristian Dima, doamna Psiholog Carmen Neagu, doamna Profesor Daniela Macadon, doamna Profesor Monica Mocanu, doamna Profesor Popa Laura, doamna Comisar de Poliție Emilia Mihăilescu, doamna Director Corina Poenaru, doamna Consilier în cadrul Primăriei Buzău – Anca Fotin, doamna Șef serviciu DGASPC Buzău Valentina Neagoe. Fiecare participant la dialog a prezentat pe larg atât beneficiile cât și dezavantajele digitalizării, identificate în cadrul activităților desfășurate.

Concluzia finală a fost ca digitalizarea va duce la schimbarea mentalității cetățenilor, la creșterea accesului la baze de date, la cooperarea între oameni, la dezvoltarea comunităților, la creșterea transparenței, la dezvoltarea personală a indivizilor, dar că sunt și dezavantaje care privesc în principal protejarea datelor cu caracter personal.

Părerea unanimă a fost că beneficiile digitalizării vor fi descoperite doar de generațiile tinere iar o transformare digitală securizată, sigură și durabilă, care va pune oamenii pe primul loc, va contribui la un mediu de viață sănătos, unde drepturile oamenilor sunt protejate de conținuturi dăunătoare și ilicite.

Uniunea Europeană, prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale va garanta: acționarea în mod responsabil a tuturor actorilor digitali, drepturile oamenilor, sprijinirea democrației, sprijinul tehnologiei care trebuie să unească, nu să dezbine, sprijinirea sustenabilității și tranziția verde a dispozitivelor digitale, libertatea de a alege.

Să acționăm împreună pentru un viitor durabil, să învățăm să trăim local, dar să gândim global!

Anului European al Competențelor - dezbatere Casa Corpului Didactic
“PLANTĂM PENTRU MÂINE”