Sărbătorirea celui mai bun sector ecologic din Europa: Candidați pentru a câștiga premiul 2024

Sărbătorirea celui mai bun sector ecologic din Europa: Candidați pentru a câștiga premiul 2024.

În cel de-al treilea an al premiilor europene pentru producția ecologică, 2024, Comitetul Economic și Social European (CESE) îndeamnă întreprinderile să candideze la aceste premii prestigioase și să profite de interesul tot mai mare în Europa pentru produsele alimentare și agricultura ecologice.

De la crearea lor în 2022, premiile europene pentru producția ecologică au oferit operatorilor din acest sector o platformă vitală pentru a evidenția excelența și inovarea, întrucât Uniunea Europeană intenționează să mărească suprafața terenurilor agricole pentru culturi ecologice la 25 % până în 2030.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 12 mai 2024; acestea pot fi depuse online pe site-ul web al premiilor europene pentru producția ecologică.

Premiile sunt organizate de Comisia Europeană, împreună cu CESE, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe.

CESE supraveghează procesul de nominalizare, preselecție și atribuire pentru trei categorii: cel mai bun IMM de prelucrare a alimentelor ecologice, cel mai bun comerciant cu amănuntul de alimente ecologice și cel mai bun restaurant/serviciu alimentar ecologic.

„Premiile europene pentru producția ecologică sunt un mod de a recunoaște inovația, pasiunea și devotamentul celor care excelează în domeniul alimentelor și al producției ecologice în UE și le aduc mai aproape de toți consumatorii”, a declarat președintele CESE, Oliver Röpke.

Și câștigătorii de anul trecut la categoriile supravegheate de CESE și-au unit forțele pentru a încuraja întreprinderile să caute recunoaștere.

Kevin Scully, a cărui întreprindere, The Merry Mill, a primit premiul pentru cel mai bun IMM de prelucrare a alimentelor ecologice, a îndemnat întreprinderile să se propună drept candidați: „Recomand altor întreprinderi să candideze la premiile europene pentru producția ecologică, deoarece contează mult pentru profilul unei întreprinderi și aduce o susținere amplă.”

Paul Kolarik, șeful restaurantului austriac Kolarik im Prater, care a câștigat premiul pentru cel mai bun restaurant ecologic, a spus: „Câștigarea premiului pentru producție ecologică a suscitat un mare interes pentru afacerea noastră din partea mass-mediei naționale. Datorită acestui premiu, am stabilit noi colaborări și mulți reprezentanți politici au aflat de angajamentul nostru față de sectorul ecologic și de durabilitate.”

Câștigătorul din 2023 la categoria cel bun comerciant cu amănuntul de alimente ecologice a fost Gut Wulksfelde, a cărui directoare, Hauke Rüsbült, a afirmat: „Credem că agricultura ecologică este calea cea bună pentru viitorul agriculturii.”

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 23 septembrie 2024, Ziua Europeană a Produselor Ecologice.