Teatru Forum – Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău

Centrul de Informare Europe Direct Buzău a organizat joi 28 martie  2019, începând  cu  orele 12:00  a treia  reprezentație a echipei de Teatru Forum a Centrului la Colegiul Național Mihai Eminescu.

Activitatea desfăşurată  face parte din  Planul anual de comunicare al CIED Buzău pentru anul 2019.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de elevii de la Colegiul Național Mihai Eminescu printr-o prezentare privind Uniunea Europeană.

Obiectivul general al  acestei activități (Teatru Forum) a Centrului  de Informare Europe Direct este identificarea unor probleme de viață, angrenarea grupului ţintă în dezbateri şi activităţi menite să  schimbe ceva, cu scopul de a responsabiliza cetăţenii şi a-i determina să participe la alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European.

Spre deosebire de viaţă însă, teatrul  dă posibilitatea celor care participă la el să observe finalul din afară, să urmărească, la fel ca martorul ascuns după perdea (opresatul), situaţia tragică şi să înţeleagă unde pot duce ignoranţa, nepăsarea, etichetarea sau discriminarea.

Reprezentația a fost susținută de voluntari (actori amatori) ai Centrului de la Colegiile și liceele teoretice: M. Eminescu, B. P. Hașdeu, Tehnic, Alexandru Marghiloman, Sportiv.

Ca în orice piesă de teatru forum, participanții au fost invitați să se implice activ în piese, având posibilitatea să schimbe ceea ce nu le-a plăcut în atitudinea personajelor, pentru a da o întorsătură favorabilă evenimentelor.

Reprezentanții CIED Buzău au vorbit elevilor despre valorile Uniunii Europene, despre  schimbarea mentalităților, despre creativitate, despre negociere, despre luarea de decizii în situații neprevăzute, despre empatie, egalitatea de șanse și gen nediscriminare  și nu în ultimul rând despre  prejudecăți.

Mesajul pe care l-am transmis participanţilor la reprezentație este Noi te informăm, decizia îți aparține!

Experiența acestui eveniment a fost una antrenantă. Ne-am bucurat că tinerii din Colegiul Mihai Eminescu au dat curs invitației de a participa la acest eveniment, că nu au rămas indiferenți  la subiectele abordate în piese, că au schimbat finalul poveștilor  prezentate. Avem încredere că acest eveniment și-a atins scopul și a avut o influență pozitivă atât asupra elevilor, cât și asupra dascălilor, care au înțeles importanța schimbării.