Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra JOUROVÁ, vizitează România

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra JOUROVÁ, va efectua o vizită în România în perioada 27 – 28 iunie 2022.

În cadrul vizitei oficiale, vicepreședinta Jourová va discuta despre mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), despre statul de drept și reformele din domeniul justiției, dar și despre răspunsul comun la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și despre libertatea mass-mediei și combaterea dezinformării.

Vicepreședinta se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, precum și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. Ea se va întâlni, de asemenea, cu reprezentanți ai autorităților naționale de reglementare în domeniul mass-mediei și cu reprezentanți ai guvernului pentru a discuta despre aspecte legate de mass-media și dezinformare, precum și pentru a vizita Centrul Integrat de servicii pentru refugiati gestionat de UNHCR/ Agenția Uniunii Europene pentru Azil.

Marți, vicepreședinta Jourová se va întâlni cu ministrul justiției Cătălin Predoiu și cu ministrul de interne Lucian Bode, precum și cu comisiile parlamentare mixte: Comisia pentru afaceri europene, Comisia juridică și Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. Ea se va întâlni și cu președintele Curții Constituționale Marian Enache, precum și cu asociațiile magistraților.

Vicepreședinta va participa, totodată, la o masă rotundă cu jurnaliști și cu reprezentanți ai asociațiilor acestora pentru a discuta despre libertatea mass-mediei, siguranța jurnaliștilor și acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP).

Din program:

Luni, 27 iunie 2022

14:15 – 14:45 – Vizită la Centrul Integrat de servicii pentru refugiati infiintat de Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), gestionat de UNHCR/Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA)

16:00 – 16:30 – Întâlnire cu dl. Klaus Iohannis, președintele României

17:00 – 17:40 – Întâlnire cu dl. Nicolae Ciucă, prim-ministrul României

18:00 – 18:30 – Întâlnire cu reprezentanți ai autorităților naționale de reglementare în domeniul mass-mediei și cu reprezentanți ai guvernului

Marți, 28 iunie 2022

09:00 – 10:00 – Întâlnire cu dl. Cătălin Predoiu, ministrul justiției

10:05 – 10:55 – Participare în cadrul reuniunii comune a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și valori, a Comisiei pentru afaceri europene, și a Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaților și Senatului.

11:35 – 12:35 – Întâlnire cu dl. Lucian Bode, ministerul afacerilor interne