Cum să-ți aperi afacerea de infractorii cibernetici

Luna Europeană a Securității Cibernetice (European Cyber Security Month) este o campanie anuală de sensibilizare care are loc în întreaga Uniune Europeană.

În acest context, vineri, 27 octombrie 2023, cu începere de la orele 10:00, EUROPE DIRECT Buzău – având structură gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, împreună cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică au organizat evenimentul cu tema “Cum să-ți aperi afacerea de infractorii cibernetici”.

Evenimentul a debutat cu prezentarea rețelei EUROPE DIRECT și a priorității Comisiei Europene “O  Europă pregătită pentru era digitală”.

Domnul Octavian Popa, Manager al Direcției Generale Parteneriate Instituționale în cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică invitat al evenimentului în calitate de specialist, a făcut o prezentare care a cuprins:

  • contextul actual: categorii de atacatori, domeniile esențiale, Strategia Națională de Cyber;
  • ecosistemul național format din: stakeholderi guvernamentali, asociații industriale și profesionale, mediul academic și sectorul privat;
  • rolul educației cibernetice: ghiduri și îndrumări, conferințe și evenimente, campanii de conștientizare;
  • tipologia atacurilor: phishing, ransomware, dos, ddos, botnet, defacement;
  • sfaturi practice: schimbarea periodică a parolelor, folosirea soluțiilor antivirus, verificarea sursei care face publica informația, atenția sporită a linkurilor;

Întrucât informațiile prezentate au avut caracter general, au fost invitați, alături de reprezentanții mediului de afaceri, și elevi ai Liceului Tehnologic “Grigore C. Moisil” precum și elevi ai Colegiului Economic „Regele Mihai I”.

Evenimentul face parte din Planul de Acțiuni al anului 2023 și este în concordanță cu prioritatea Comisiei Europene “O Europă pregătită pentru era digitală”.