„Dezinformarea în contextul Alegerilor europene 2024”

EUROPE DIRECT Buzău, structură gazdă Camera de Comerț Industrie și Agricultură Buzău a organizat  vineri 22.03.2024 cu începere de la orele 10:00, evenimentul cu tema:

Dezinformarea în contextul Alegerilor europene 2024”

Scopul evenimentului a fost informarea privitoare la pericolul pe care îl reprezintă dezinformarea și cum aceasta poate influența radical procesul democratic al alegerilor. Totodată au fost prezentate și instrumente cu care dezinformarea poate fi combătută dar și cum acest fenomen a evoluat de-a lungul timpului.

Grupul țintă al evenimentului a fost  format  numai din  elevi din clasele XI și XII, first time voters, de la Colegiul Național Mihai Eminescu”, Colegiul Național Pedagogic „Spiru C. Haret”, Colegiul EconomicRegele Mihai I“, Seminarul Teologic ,, Chesarie Episcopul “ și reprezentanți ai Consiliului elevilor Buzău.

Invitată de onoare a evenimentului a fost doamna Cristina LUPU, Director Executiv  al Centrului  pentru Jurnalism Independent din București.

Temele dezbătute au fost:

  • Educația media și alegerile;
  • Media și Mass Media;
  • De ce este important să ne informăm?
  • Tipuri de haos informațional: informare greșită, dezinformare, informare malignă;
  • Tehnici de verificarea informației;
  • Despre bias-urile cognitive.

Doamna jurnalist Cristina Lupu a avut o prezentare foarte explicită și animată, a vorbit pe “limbajul” tinerilor și a captat toată  atenția lor.

Activitatea a fost interesantă și foarte interactivă iar elevii prezenți  au  învățat multe lucruri noi în decursul celor 4 ore cât a durat atelierul de lucru..

Elevii a  fost încântați  de  șansa  oferită  de a putea să-și  expună liber  punctul de vedere în legătură cu subiecte precum: discrepanța dintre generații, alegerile europarlamentare, dezinformarea, importanța votului tinerilor  și multe alte teme.