“FROM CITIZEN…SHEEP TO CITIZENSHIP”

EUROPE DIRECT Buzău a fost în data de 23 noiembrie 2023, gazda evenimentului organizat în cadrul  proiectul “FROM CITIZEN…SHEEP TO CITIZENSHIP”

Proiectul are loc într-o perioadă importantă pentru Europa, alegerile europarlamentare din iunie 2024. Documentarea din faza de pregătire a planului strategic a arătat cifre statistice îngrijorătoare cu privire la prezenta tinerilor la vot atât la nivel european în 2019 cit si la nivel local sau național.

O mare parte a tinerilor nu sunt interesați de prezența la vot, nu îți înțeleg drepturile democratice fundamentale, nu au încredere în politicieni în timp ce sistemul educațional și societatea civila nu îi pregătește suficient pentru a-ți asuma  responsabilitatea votului.

Scopul proiectului este de a creste cetățenia europeana în rândul tinerilor prin stimularea participării la alegeri

Obiectivele sunt:

  1. crearea motivației tinerilor pentru participarea la vot (în special pentru Parlamentul UE) și conștientizarea drepturilor și îndatoririlor lor ca cetățeni europeni.
  2. dezvoltarea spiritului de cetățenie europeană și angajament civic al tinerilor în viața politica si socială
  3. promovarea metodelor de educatie non-formala (videoclipuri, teatru, simulări etc.) ca instrumente de combatere a absenteismului la alegerile europene și naționale

Proiectul implica 42 de participanți din 8 asociații din Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Spania  si Romania. Vor fi 34 de tineri cu vârste de 17-25 ani, tineri aflați în general anul viitor la prima prezență la vot (“first time voters”),8 lideri de grup,1 facilitator si o persoana de decizie.

Programul de activități  cuprinde 5 ateliere tematice de introducere și explorare în tematica cetățeniei europene si alegerilor democratice, apoi 2 ateliere practice bazate pe vizionarea unui film și întâlniri cu personalități ale vietii civice si poltice.Atelierul final va fi o simulare a unei campanii electorale cu meted diverse.

Produsele finale vor fi o revista si o pagina facebook cu concluziile atelierelor si ale campaniei electorale (platforme program,postere,materiale promotionale, videoclipuri)

Activitatile de diseminare si exploatare a produselor finale vor fi sustinute de participanti si parteneri prin postari in retelele sociale si prin actiuni de multiplicare in asociatii si in comunitatile proprii .

Prin modul de abordare,obiective si rezultatele propuse, proiectul raspunde celor 4 prioritati ale Erasmus +:

-componenta “verde” prin masuri ce vor impuse in mobilitate pentru economisirea resurselor

-componenta “digitala” prin tematica aleasa aplicata in ateliere, prin metodele si instrumentele dezvoltate si activitatile creative din program care vor produce filme si materiale de publicitate media

-componenta ”incluziva” prin atragerea in proiect a cel putin 10 tineri cu oportunitati reduse(bariere cultrale,sociale si economice) care sa beneficieze direct de rezultatele finale

-componenta “civica” prin promovarea valorilor democratice si dezvoltarea unei campanii vizuale aplicabile in comunitatilor proprii pentru reducerea absenteismului la vot.

Impactul proiectului se va resimti:

-la nivelul participantilor prin intelegerea oportunitatilor programului Erasmus + de invatare si integrare,prin noi competente, metode si solutii pentru prevenirea si combaterea stirilor false

-la nivelul partenerilor de proiect prin un set nou de instrumente de lucru in domeniul educatiei antreprenoriale si prin tineri mai pregatiti sa isi valorifice competentele in alfabetizare media si multiplicarea solutiilor in asociatie

-la nivelul comunitatilor locale implicate prin dezvoltarea de instrumente de blocare a stirilor false si prin cresterea notorietatii comunitatilor prin participarea la proiecte de mobilitate Erasmus +

Proiectul si parteneriatul asigura durabilitate prin incadrarea in strategia pe termen lung atit din prisma proiectelor digitale cit si a celor civice si inclusive si se aliniaza celor 11 tinte ale tinerilor.

Programul Meritas Buzău
Conferința NEXT STEP la Colegiul Tehnic Buzău